Fettsyror

Fetter, oljor, lipider, fettsyror…. Är de alla fiender?
Att vara vår hjärna består av 30/50% lipider, det verkar inte vara en lätt uppgift…

Om å ena sidan måste vi undvika vissa oljor (mättade fettsyror i fetter av animaliskt ursprung (kallskuret, mejeriprodukter…)), å andra sidan, är det viktigt att vara medveten om vikten av vissa fettsyror i vår cellbiologi.

Meny Våra ärenden välbefinnande Fettsyra

Fettsyra som du kan köpa på Snorbilligt!

Oljor och fetter är en del av den stora familjen lipider. Lipider består av fettsyramolekyler, som kan existera i fri form i kroppen för att utföra specifika cellulära funktioner.

Det finns 2 huvudtyper av fettsyror:

Mättade fettsyror, bestående av en kolkedja utan dubbelbindning (eller ombildning), därför ganska stel. De finns i” fasta ” fetter: smör, charkuteri… Omättade fettsyror, som kan ha en dubbelbindning (enkelomättade) eller mer (fleromättade), vilket ger fluiditet till deras kolkedja. De finns i” flytande ” formen, därför i oljor.

Fleromättade fettsyror är de mest intressanta lipiderna. Förresten är de välkända: den berömda omega-3 och omega-6 är inget annat än specifika fleromättade fettsyror!
Lipiderna som älskar oss

3 fleromättade fettsyror PUFAs anses vara ” oumbärliga»:

linolsyra = la, omega-6, högkoncentrerad i många vegetabiliska oljor (majsolja, solros, druvfrön…), alfa-linolsyra = ALA, omega – 3 som vi hittar främst i vissa vegetabiliska oljor (valnötolja, rapsfrö, sojabönor, sojabönor, hampa, linfrö…) och oljeväxter (valnöt, lin, mandel…), dokosahexaensyra = DHA, omega-3 från fet fisk, även källor till EPA (eikosapentaensyra), dess föregångare.

Dieten av våra förfäder var rik på ALA, EPA och DHA och innehöll lite La och ingen transfettsyra. Detta har förändrats under de senaste 100-200 åren, vilket har bidragit till utseendet av sjukdomar som kallas civilisation (allergier, osteoartikulära, neuronala doencas).

Även om LA – nivåerna i vår västerländska mat verkar täcka våra behov, ligger ALA-och EPA/DHA-nivåerna långt under rekommendationerna.

Dessa fettsyror ingriper i synnerhet i:

fluiditet av cellmembran, oumbärlig till exempel för immunceller och även för nervceller och slemhinnor i kroppen, inflammation och dess upplösning: nya studier har visat att fleromättade fettsyror, nämligen EPA och DHA är föregångare till molekyler som är nödvändiga för upplösning av inflammation och vävnadsreparation som du kan läsa om på https://snorbilligt.se/.

Så det är inte förvånande, att vissa studier visar de positiva effekterna av fleromättade fettsyror i:

osteo-articular obehag, hormonella störningar, minnesstörningar, stress, allergiska skäl, hudproblem.

Vackra blommor för en vacker hud

Tillsammans med gurkört och linolja, är jättenattljusolja en av de rikaste i gamma linolsyra fettsyra (GLA), en omega-6, dyrbar fettsyra erkänd för sina dygder gynnar hudens hälsa (syntes och underhåll av epidermis celler) men också kvinnlig komfort: premenstruellt syndrom, klimakteriet och premenopausen…

Fettsyror i skålen

En lipidrik diet, Ja, men var försiktig med att välja rätt fetter!

Begränsa konsumtionen av livsmedel rika på:

Industriella transfettsyror: bakverk, pizzor, margariner, såser… Mättad AG: animaliskt fett, smör, kallskuret, palmolja…

Att livsmedel som oftast högt kolesterol.

Favor livsmedel rika på fleromättade fettsyror:

sardinesmå och fet fisk som sardiner, makrill, sill, ansjovis pelo minst 2 gånger i veckan, 1st kallpressade jungfruoljor: spela med smakerna genom att växla eller blanda valnöt, rapsfrö eller olivolja i såserna (minst 2 matskedar per dag). Tänk på nötter, mandel, hasselnötter och pinjenötter för ett mellanmål.

Säg ja till det “smarta” mellanmålet!

Visste du att nötter och oljeväxter är en av de bästa källorna till goda fettsyror?
Perfekt för ett mellanmål, beröva dig inte !

Experter har visat att lite oljeväxter (valnöt, hasselnötter, mandel por) en dag anländer för att få flera effekter på hälsan:

Mutter, almond, neuronal skydd, memorering… hjärt-och kärlskydd (blodförtunning, avslappning av artärväggen, minskning av rytmförstörningar…), synskärpa, fertilitet.

Undvik salta, söta eller involverade frön och föredra organiska frön eftersom bestrålningen som ofta används av industrialister, ger plats för en förlust av vitaminer.
Fokus på oljekvalitetskriterier

En bra fettsyraprofil räcker inte för att producera en kvalitetsolja! Faktum är att det är viktigt att välja en icke-aggressiv extraktionsmetod, vilket gör det möjligt att bevara integriteten och fördelarna med fettsyror.

Således rekommenderas att föredra jungfruoljor 1: A kallpressning, erhållen endast genom fysiska och mekaniska mekanismer. Detta val garanterar därför frånvaron av kemiska lösningsmedel, föroreningar kopplade till deodorisering och missfärgning. Dessa oljor saknar också oxiderade derivat kopplade till uppvärmning och har ett optimalt innehåll av vitaminer och växtantioxidanter (karotenoider, tokoferoler, pigment), med fördelaktiga effekter på hälsan.