Vad är Lustgas egentligen? Dina Frågor Besvarade

Om du får en tandvård inom en snar framtid, är chansen att du har hört orden “lustgas” och “lustgas” kastas runt lite. Det är alltid bra att förbereda dig för något förfarande, varför vi har svarat på några av de vanligaste frågorna som patienter frågar om denna vanliga bedövning.
Vad skrattar gas?

lustgas” är det vanliga namnet som används för kväveoxid—en säker och effektiv bedövningsmedel som administreras med syre till tandpatienter genom en mask. Det är färglöst och nonflammable, och har faktiskt en söt lukt. Blandningen kommer inte att sätta dig att sova, men i stället helt enkelt gör dig lite yr och mer bekväm—att göra vissa förfaranden lite lättare.
Hur administrerar tandläkaren lustgas?

Processen att administrera lustgas är faktiskt ganska enkel. En blandning av syre och kväveoxid diffunderas genom en mask, och patienten absorberar anestetiken genom lungorna. Patienterna uppmanas att helt enkelt andas normalt, och de lugnande effekterna kommer att börja sätta in. Du kommer att känna en stickande känsla i armar och ben, och kommer att känna lite yr också. I slutändan börjar du känna dig lugnare på bara några minuter.

Du kommer fortfarande att kunna kommunicera med din tandläkare om det behövs. När proceduren är klar kommer din tandläkare helt enkelt att ta bort masken—den kommer att slita av när du andas normalt.
Hur länge har tandläkare / läkare använt lustgas?

lustgas upptäcktes först av en engelsk forskare som heter Joseph Priestly år 1793. Det har använts i över 150 år nu, och är en av de mest populärt använda anestetika till denna dag!
Varför använder tandläkare skrattgas?

Det finns ett antal skäl till varför lustgas kan vara till nytta för tandläkare. Till exempel erbjuds det vanligtvis för unga patienter för att underlätta avkoppling, samarbete och domningar. Det kan lindra stressen av mer involverade tandprocedurer, samt minska smärta och ångest för vuxna patienter med lägre smärttolerans eller psykiska funktionshinder.
Är lustgas skadlig?

lustgas är mycket säker när den administreras av en professionell. De vanligaste farorna med lustgas är ett resultat av desorienterande effekter, såsom snubbling eller fallande, men effekterna av gasen varar bara några minuter efter att masken har tagits bort.
Hur känns lustgas?

Inom en minut eller så av andning i lustgasen, kommer du att känna en lätt stickande känsla. Vissa patienter känner som om deras lemmar är ganska tunga, men annars kommer du att känna en allmän domningar i hela kroppen. Det skapar ett drömlikt tillstånd som kan vara lite desorienterande, men du kommer fortfarande att kunna höra och svara på din tandläkare.
Vilka är fördelarna med lustgas?

Det finns en hel del fördelar med lustgas. För det första är det lätt att justera av din tandläkare, så djupet av sedering kan ändras om det är för mycket eller för lite. Du hittar också att lustgas fungerar ganska snabbt-med full effekt på cirka 2 eller 3 minuter. Inandning är säker och påverkar inte hjärnan, hjärtat, njurarna, leveren eller lungorna negativt. Slutligen, för dem som är rädda för nålar, krävs ingen injektion för kväveoxid!
Kommer jag att känna mig sjuk efter att ha använt skrattgas?

Lyckligtvis finns det ingen “baksmälla” efter kväveoxid. När du andas elimineras gasen från kroppen. Processen tar ca 3 till 5 minuter efter att tillförseln har stoppats. Detta innebär att du kommer att kunna köra hem säkert efter skrattar gas administreras under förfarandet.